De ce este nevoie de un Sindicat in Transporturile Rutiere?

Please follow and like us:
Facebook
Facebook
Follow by Email

          In multe cazuri, sindicatele incep sa se formeze atunci cand muncitorii dintr-o intreprindere se unesc pentru a rezolva o anumita problema. Iar cand problema respectiva s-a rezolvat, din sindicat mai ramane doar un mic grup de activisti sindicali.

          Drept rezultat, de fiecare data cand apare o noua criza trebuie luat totul de la inceput. Menirea Sindicatului este  de a se constitui intr-o structura stabila si democratica sub forma unei organizatii permanente, care sa reprezinte interesele muncitorilor intr-o intreprindere sau intr-o bransa profesionala cum ar fi bransa Soferilor din Transporturile Rutiere. Cu toate ca organizatiile sindicale difera intre ele in functie de specificul muncii si de numarul de muncitori, exista cateva caracteristici comune pe care le impartasesc toate sindicatele democratice si anume protejarea drepturilor membrilor sai in relatia lor cu angajatorii lor dar si cu institutiile statului. Daca ar fi sa dam o definitie organizatiei sindicale, aceasta ar fi:

Sindicatul este asocierea benevolă a lucrătorilor într-o organizație independentă, sarcina de bază a căreia este protejarea și promovarea drepturilor și intereselor profesionale, economice, de muncă, sociale, colective și individuale ale angajaților.

                  Au trecut timpurile când sindicatul era doar un ”birou” de distribuire a foilor de călătorie și cadourilor de sărbători. Adevăratul sindicat este creat de angajați și pentru aceștia, scopul său fiind motivarea oamenilor în lupta pentru o muncă decentă și o viață mai bună.

Mai devreme sau mai târziu, fiecare dintre noi se lovește de nedreptate la locul de muncă. Numărul încălcărilor, înregistrate de organele de stat pentru supraveghere și control a situației în domeniul muncii, este colosal, un altul și mai mare rămânând în anonimat.

             Cel mai des tolerăm această inechitate, având, totuși, o dorință enormă de a schimba situația, de a riposta și de a ajunge la careva îmbunătățiri – o atitudine respectuoasă față de sine, condiții mai bune de muncă, un salariu mai mare. Ca urmare, analizand situatia economica-sociala din Romania am considerat imperativa constituirea acestui Sindicat al Soferilor lucartori in Transporturile Rutiere.

 

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Salvează legătura permanentă.